perjantai 28. kesäkuuta 2013

Suosikkiyrtit talteen

Vihdoin pääsin tuumasta toimeen ja laitoin liperit sekä saksankirvelit kuivumaan talven varalle.
Liperiä tulee talvisin käytettyä nykyisin vähemmän kuin ennen johtuen siitä, että en enää valmista liharuokia enkä kastikkeita kovinkaan usein. Saksankirveli on noussut minun ykkösyrtikseni. Käytän sitä talvella kaikkeen mahdolliseen ja joskus kokeilen vähän mahdottomaankin. Sienien kanssa erinomainen, samoin kalan kanssa, kermakstikkeet maustuvat mukavan pehmeiksi kirvelillä.

Saksankirveli takana, liperi edessä.
 Valitsen kuivattaviksi ainoastaan lehtiosat, leikkaan paksiummat lehtiruodit irti ennen kuivausta. Omistan muutaman hyvän korin kuivausta varten. kerrallaan kuivaan vain ohuen kerroksen.

Vain täysin vioittumattomat lehdet kelpaavat kuivattaviksi.
Mitään kuivuria en omista, mutta olen vuosikaudet kuivatellut yrttini täysin pimeässä varastohuoneessa, jossa on lattialämmitys. Korit vain lattialle ja ovi visusti kiinni. Käyn pöyhimässä yrttejä ainakin kerran vuorokaudessa joskus kaksikin kertaa. Pimeässä yrtit säilyttävät hyvin vihreän värinsä. Kasvit ovat valmiita talvipakkauksiin, kun ne ovat niin kuivia,että ne murtuvat käsiteltäessä. Yhtään nahkeina niitä ei saa siirtää säilytykseen. Minulla loppusäilytys tapahtuu lasipurkeissa, pimeässä ja kuivassa kaapissa. Valoisassa paikassa kasvit menettävät värinsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa, että poikkesit täällä. Tosi iloiseksi tulen, jos jätät jäljen itsestäsi...