maanantai 10. kesäkuuta 2013

Se kukkii sittenkin, orkidea

Ilokseni huomasin, että talvella pistokkaana saamani orkidea oli avannut ensimmäisen kukkansa. Olin aina kuvitellut orkidean kavattamisen jotakuinkin haasteelliseksi, mutta säännöllinen, joka lauantainen uppokastelu on tuottanut tulosta.
Elämäni ensimmäinen itse kasvatettu orkidean kukka.
Onko se nyt niin ihmeellinen?
Myös pihalla oli tapahtunut eräänlainen ihme. Tämän keväinen kirpputorilöytö oli myös puhjennut kukkaan. Toinen kukka on vielä nupuillaan. 
Vanha saksankurjenmiekkalajike ´Gracchus´ kukassa.
Joku hanhikki vai kurjenpolvi ?
Syksyllä istutettu lumipalloheisi.
Rohtoraunioyrtti aloittaa kukintaansa.
Tyttäreni oli vuosia sitten Tanskassa ja toi sieltä tuliaisina salkoruusun siemeniä. Olen vuosittain kylvänyt siemenkodista kuivattamiani siemeniä varastoon ja huolehtinut, että joka kesä on kukkivia salkoruusuja. Kukat tulevat vasta toisena vuonna, joten jätän taimet talvehtimaan kasvimaalle. Viime kesän kylvöstä kasvaneet taimet ovat maittaneet jollekin tuholaiselle. Voisiko olla kotiloiden tihutöitä? Vaikuttaakohan lehtien järsiminen syksyiseen kukintaan?
Salkoruusun lehdet jonkin ötökän syöminä.
Salkoruusut kukkivina kesällä 2011
Salkoruusu 2011
Siirsin kaappimallisen parvekekasvihuoneen minitomaatteineen alapihalle vanhan kasvihuoneen pohjalle. Minitomaatit saavat kasvaa grillipaikan vieressä, on sitten mistä ottaa salaattiin tuoreita tykötarpeita.
Tomaatit saivat tuet ja juuttinarukehikon.

Pölyttäjiä kaivataan!
Lipstikka, liperi, rohtoliperi ... rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kerään lehtiä kuivattavaksi ja tuoreena maustan ruokia lehdillä koko kesän. Tuoksu on voimakas ja huumaava. Ehdoton vanhan pihan hyötykasvi.
Liperi aloittaa kukintaansa.
Olisi korkea aika kerätä lehdet talven varalle.
 Saksankirveli on lakritsan tai aniksen tuoksuinen, aromikas yrtti. Minä käytän sitä lähes yleismausteena, kesällä tuoreena kermaviilikastikkeessa , talvella kuivattuna lähes kaikessa ruoanlaitossa.
Kasvi lisääntyy siemenistä voimakkaasti. Kukinnot on parasta poistaa ellei tahdo pieniä rikkaruhoksi muuttuvia taimia ympäri pihaa. Meillä saksankirveli on siirretty tontin laitamille. Nykyisin se kasvaa hyvässä sopusoinnussa saniaisten vierellä. En anna sen siementää, yritän muistaa katkoa kukkavarret hyvissä ajoin.
Saksankirveli on jo kukkinut.
 Keittiön oven pielessä, etupihan terassilla ruukkuihin istutettu keittiöpuutarha voi mainiosti. Salaatti vaatii jo kovaa harventamista. Aamupalalla ruisleivän päällä salaatti ja basilika ovat lyömättömiä.
Ruohosipulia, tilliä, basilikaa, salaattia ja rosmariini, niistä on keittiöpuutarha tehty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa, että poikkesit täällä. Tosi iloiseksi tulen, jos jätät jäljen itsestäsi...