maanantai 1. huhtikuuta 2013

Omenapuiden leikkausta pääsiäisenä

 Yöllä siirryttiin kesäaikaan ja me teimme aamulenkkimme hankikannon aikaan.
 Paluumatkalla päätin, että tänään on oiva aika ryhtyä leikkaamaan omenapuita, kun hanget vielä kantavat. Kaivoin pari vuosikymmentä vanhan puutarhakirjani esille ja tuumasta toimeen.

 
Opus kädessäni katselin puiden muotoja ja totesin, ettei vanhoja puita yhdellä leikkauksella saada kuntoon. Toteutan harvennuksen muutaman vuoden ajalla.

Muutama kesä sitten voimakas syöksyvirtaus vei komean pihamännyn mennessään. Mänty rojahti vanhan Valkeakuulaan päälle tehden pahaa jälkeä. Niinkuin kasvieni kohdalla yleensäkin annoin sillekin vielä mahdollisuuden. Emme kaataneet omenapuuta vaan annoimme kesien kulua. Torsona se ensimmäisen kesän pystyssä törötti ja seuraavina kesinä työnsi vesiversoja jo ihan mahdottomasti. Laiskana puutarhurina olen antanut sen pärjäillä ihan omineen, kunnes tänään iski inspiraatio.
Valkeakuulas ennen leikkausta.
Valkeakuulas leikkauksen jälkeen.
Päärynäpuu on tyttäreni syntymäpäivälahja isälleen. Puu istutettiin 2011 hieman omenapuista erilleen. Viime vuonna se antoi jo komean kahdeksan (8) päärynän sadon. Taimi oli leikattu jo puutarhalta ostettaessa kaksivartiseksi ja nyt en osannut päättää mitä niiden  kahdelle latvalle tekisin, kun nekin ovat kertaantuneet molemmat kahteen haaraan, siis yhteensä neljään latvaan!!!
 Leikkasin pois vain kaksi sisäänpäin kasvavaa ja toisiinsa hankaavaa pientä oksan alkua ja sivuhaarasta katkenneen pystyoksan. Päärynäpuu
Päärynäpuusta poistettu kaksi oksan alkua.

Sivuhaarsta poistettu pystyoksa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa, että poikkesit täällä. Tosi iloiseksi tulen, jos jätät jäljen itsestäsi...