Huhtikuun toisella viikolla alkaa koivuissa mahla virrata. "Sadonkorjuuseen" pääsee heti, kun yöpakkaset ovat ohi.
Tänä vuonna kevät oli myöhässä. Pihallamme kasvaa kaadettavaksi tuomittu vanha koivu, joka ennen polttopuuksi joutumistaan saa antaa viimeisetkin eleämäneliksiirinsä ihmisravinnoksi. Porasimme sunnuntaina (14.4.) ensimmäisen reiän, kolme yötä pakkasöiden jälkeen.
Muutama päivä meni ennenkuin saimme maistiaiset.
Mahlan juoksutus ei tiettävästi kuulu jokamiehen oikeuksiin. Siis vain omalla maalla kasvavaan puuhun voi porata juoksutusreiän. Reikä porataan noin puolen metrin korkeuteen hieman yläviistoon, 3-5 cm syvälle.
Reiän koko määräytyy reikään lyötävän juoksutusputken mukaan.
Meillä käytetään käymisastiasta lainattua kovaa muoviputkea. Tähän putkeen sopivan reiän saa porattua 9 mm terällä. Putkesta valuva mahla johdetaan kanisteriin.
Ylös alaisin käännetty suppilo suojaa avonaista kanisterin suuta. |
Kahden päivän kuluttua kanisteri oli vasta puolillaan. |
Sadonkorjuun hetki. |
Suoja takaisin paikalleen ja odotellaan kanisterin täyttymistä uudelleen. |
Kippis, herkullista on!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mukavaa, että poikkesit täällä. Tosi iloiseksi tulen, jos jätät jäljen itsestäsi...