sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Kasvimaalla ja marjapensaissa

Onneksi vihdoinkin sataa ja kasvimaa, sekä nurmikko saavat vettä kyllikseen.
 Muutamana päivänä on tullut tosi voimakkaita sadekuuroja, välillä puuskissa vesi tulee melkein vaakasuoraan. Koiran tyhjät ruokakupit jäivät pihalle ja ne ovat täyttyneet puolilleen pelkästä sadevedestä. 
Sadepäivän otoksia kasvimaalta: 
Sipulin kasvatus on ollut tänä kesänä erilaisten maaperäkokeilujen tarkastelun kohteena. Punasipulit istutimme vanhaan kasvimaamultaan joka kalkittiin ja lannoitettiin syksyllä, muut sipulit istutimme kokonaan uuteen multaan ja osa kasvuturpeeseen. Punasipuleiden kävi kehnosti. Kesken parhaan kasvukauden sipulit alkoivat kellastuttaa varsiaan ja ne kaatuivat nurin. Itse sipulit alkoivat mätääntyä. Lähempi tarkastelu osoitti syyksi sipulikärpäsen toukat. Harmi!
Onneksi muut penkit säästyivät ja kohta onkin aika nostaa sipulit ylös ja kuivumaan.
Sipulikärpäsen toukat tuhosivat koko punasipulisadon. Avomaankurkut vieressä kukkivat ja voivat ilmeisen hyvin.
Yrttimaa nautiskelee sadevedestä kiiltävin lehdin.

Punajuuret taitavat selvitä kuivuudesta huolimatta.
Joulukaktukset ovat pihalla ruukuissa joissa ei ole reikää pohjissa, nyt kaktukset lilluvat vedestä täyttyneistä ruukuissa. Amaryllikset terassipenkin nurkassa ovat kohta syyslepoa vailla. Jokohan ne voisi ottaa kuivahtamaan ja viedä kellariin odottamaan kukittamista?
Amarylliksen lehdet alkavat kellastua, niiden kasvukausi taitaa olla loppumassa.
Vadelmat ovat viihtyneet hyvin kesän helteissä, on aika poimia ensimmäiset marjat.
Vadelmat kypsyvät epätasaisesti, satoa pitää korjata tasiseen tahtiin muutaman päivän välein.
Lähes täydellisiä.
Puutarhassamme on muutama punaherukkapensas tosi aikaista lajiketta. Keräsin ensimmäisen mehumaijallisen punaherukkaa ja vadelmaa sekaisin, oikeammin vajaan maijallisen. 
Marjasadon ensimmäiset marjat.
Punaista & vadelmaa yhdistettynä saa tosi kesäistä mehua.
Marjat olivat yllättävän mehukkaita vaikka kesä on ollut suhteellisen kuiva. Vajaasta maijallisesta sain mehua lähes 2½ litraa. Kellariin ja talvisäilytykseen näistä ei riitä. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, nämä mehut on jo viikon kuluttua juotu. Kesän ensimmäiset marjamehut ovat aina parhaita. Nyt kyllä jännitti meneekö mehu hyytelöksi pulloisssa, kun en milloinkaan ole näin aikaisin mehuja keitellyt. Ihan juoksevaa on, kypsiä marjoja siis!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa, että poikkesit täällä. Tosi iloiseksi tulen, jos jätät jäljen itsestäsi...